Zelf bleken

Veel mensen hebben graag een mooi, wit gebit. Verschillende dranken en etenswaren kunnen echter zorgen voor aanslag op je tanden. Wanneer we ouder worden, worden onze tanden ook geler. Het kan prijzig zijn om je tanden te laten bleken. Wat dan ook een optie is, is om je tanden zelf thuis te witten, ook wel home bleaching genoemd. Bij het tanden bleken wordt er een blekend middel op je tanden aangebracht. Hierdoor veranderen de verkleuringen in kleurloze deeltjes. Zo oogt de tand weer witter. Zelf tanden witten kan door verschillende methodes.

Methoden thuis tanden witten

Er zijn verschillende tandbleekmiddelen verkrijgbaar en dan ook verschillende manieren waarop je zelf thuis tanden kunt bleken. Zo kun je thuis tanden bleken met bleekstrips, een bleekmal, een bleekpen, bleekpoeders, een bleeklepel en er zijn ook een aantal tandpasta’s en mondspoelingen die een ‘whitening’ effect hebben.

Bleekstrips

Bleekstrips, ook wel whitestrips genoemd zijn buigbare foliestrips die op je tanden kunnen worden geplakt. Deze strips bevatten een gel die blekende oxidanten bevat. De foliestrips kunnen dan op de tanden geplakt worden. Ze bleken dan alleen het deel van de tand waar de strip op bevestigd zit, dus eigenlijk waar de tanden in aanraking komen met de strip. Gele plekken aan het oppervlak van de tand worden dan verwijderd.

Het vergt even oefening om de strips vast te plakken aan de tand. Als de strip niet juist op de tanden wordt geplakt kunnen verschillende randjes nog wel verkleuringen vertonen. Na ongeveer 2 tot 3 keer proberen is de manier van plakken meestal goed aangeleerd.

Voor de bleekstrips geldt in Nederland wetgeving ter bescherming van de consument. Zo mogen strips met 6% waterstofperoxide in Nederland niet verkocht worden. De bleekstrips en ook andere bleek producten mogen volgens de Warenwet maar weinig bleekmiddel bevatten.

Kosten

Bleekstrips zijn er in verschillende prijzen. Zo variëren de strips ongeveer tussen de €15,- en €65,-. De prijs hangt af van de kwaliteit van de bleekstrip.

Effect

Van bleekstrips merk je ongeveer na een paar weken effect. Het effect van bleekstrips is er ongeveer zes tot achttien maanden.

Bleekmal met gel

Met een mal wordt er gel aangebracht in een bitje. Deze gel kan wel of geen oxidanten bevatten. Het bitje plaats je dan een tijdje om de tanden en zo worden de tanden gebleekt. Een bleekgel wordt meestal gedurende 30-45 minuten tegen de tanden gedrukt. Dit verschilt per hoeveelheid peroxide die er in de gel zit.

Kosten

Een bleekmal met gel kun je vaak al in een pakket bestellen. Dit kost ongeveer tussen de €20,- en €50,-. Bij de tandarts kun je ook een bleekmal laten maken die dan precies om jouw gebit past. Dit kost ongeveer €150,-.

Effect

Na ongeveer 2 weken merk je het effect van de bleekmal als je de bleekmal dan elke dag even draagt.

Bleekpen

Een pen die bleekgel bevat kan regelmatig op de tanden worden aangebracht. Deze methode wordt gebruikt om tanden op een snelle manier een witte tint te geven. De bleekpen wordt vaak gebruikt als toevoeging op een bleekgel. Tanden achterin het gebit kunnen niet worden bereikt met een bleekpen. De tanden zijn minder lang in aanraking met het bleekmiddel dan bij een bleekmal.

Kosten

Een bleekpen kan je vaak bij de drogist kopen of op internet bestellen. Dit kost ongeveer tussen de €20,- en €40,-

Effect

Als je ongeveer 3 keer per dag de bleekpen gebruikt ervaar je ongeveer na 2-4 weken effect van deze manier van bleken.

Bleekpoeders

Een ander middel om je tanden te witten is bleekpoeder. Dit middel wordt echter tegenwoordig bijna niet meer gebruikt. In bleekpoeder zit een soort schuurmiddel wat schadelijk kan zijn voor je tanden. Het schuurmiddel was eigenlijk bedoeld om de verkleuring van je tanden af te halen. Maar omdat het schuurmiddel je glazuur beschadigt trekken kleurstoffen er juist weer sneller in.

Bleeklepel

Tanden kunnen ook thuis gewit worden met een bleeklepel. Dit is meestal wel onder begeleiding van een tandarts of een mondhygiënist. Deze maakt eerst een afdruk van je gebit. Daarna maakt hij een bleeklepel in het tandtechnisch laboratorium. De bleeklepel wordt van een zachte kunststof gemaakt. De bleeklepel krijg je vervolgens mee naar huis. De tandarts geeft advies over wanneer de bleeklepel gedragen moet worden. Het is gewoonlijk dat de lepel ’s nachts gedragen wordt.

Kosten

De kosten van een bleeklepel verschillen. Als je de bleeklepel online bestelt, en dus niet bij de tandarts laat maken is het minder duur dan die van de tandarts. De kosten liggen ongeveer tussen de €50,- en €250,-

Effect

De bleeklepel kan zowel overdag als ’s nachts worden gedragen. Het effect is dan ongeveer na 4 weken te zien. De bleeklepel wordt dan ongeveer 3 tot 6 uur ingehouden. Als je een bleeklepel van de tandarts hebt hoef je hem minder lang in te houden omdat deze een sterkere concentratie bleekstof bevat.

Tandpasta’s en mondspoelingen

Er zijn verschillende tandpasta’s en mondspoelingen die een speciaal ‘whitening’ effect hebben. Deze zijn vooral geschikt om de lichte verkleuringen op je tanden te bestrijden.

Kosten

Een blekende tandpasta kost tussen de €3,- en €20,-. Deze kun je halen bij de drogist of gewoon in de supermarkt. Een mondspoeling kan ongeveer tussen de €3,- en €10,- kosten.

Effect

Tandpasta’s en mondspoelingen zijn een middel om schonere tanden te krijgen maar eigenlijk geen echte methode om tanden te bleken.

Zelf tanden witten

Om zelf je tanden te bleken via een van de genoemde methodes kun je op verschillende plekken terecht. Hieronder vind je….