Witte tanden voor een stalende lach
Voor een witte lach kun je er voor kiezen om je tanden te laten bleken. Je kunt je tanden laten bleken bij de tandarts, een specialist en tegenwoordig zijn er ook veel manieren om zelf thuis je tanden te witten. De tandarts kan je tanden in en uitwendig bleken. Dit kan je zelf niet doen. Tanden bleken gebeurt echter niet geheel zonder risico’s. Sinds 1 november 2012 zijn er duidelijke richtlijnen opgesteld voor het bleken van je tanden. Zo mogen er tegenwoordig geen bleekmiddelen meer worden gebruikt die meer dan 6% waterstofperoxide bevatten. Het was namelijk eerst veel risicovoller om je tanden te bleken omdat er hoge concentraties peroxide werden gebruik. Hiervan waren de gevolgen dat men pijnlijke tanden kreeg of in het ergste geval brandwonden. Omdat er dus nu een wet voor is, is het tanden bleken veel minder risicovol geworden.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is er om toezicht te houden op de nieuwe Europese regelgeving. Zo voeren zij steekproefsgewijs onderzoek uit of de opgestelde regels wel worden nageleefd. Zij treden ook op als er bij bleekklinieken stoffen worden gebruikt die niet zijn toegestaan. Het bleekmiddel mag dus maar maximaal 6% waterstofperoxide bevatten. Het kan zijn dat er andere middelen worden gebruikt. Dan is het verstandig om van te voren na te gaan of deze bleekmiddelen al dan niet schadelijk zijn.
Tanden bleken heeft enige risico’s. Zo zijn er dan ook wat bijwerkingen die kunnen optreden. Gedurende het bleekproces kan er tandpijn ontstaan of pijnlijk tandvlees. Als je pijn ervaart kan het bleekproces mogelijk worden onderbroken. Na een behandeling kan tandvlees ook gaan irriteren en kan het tandvlees gevoelig zijn.
Daarnaast is er ook een risico op chemische brandwonden omdat er waterstofperoxide gebruikt wordt. De zachte weefsels rondom de tanden zijn vooral gevoelig voor het gebruikte waterstofperoxide.
Tijdens de behandeling van tanden bleken kan er ook zenuwpijn optreden. Tanden bleken is in principe gewoon veilig. Het komt toch een enkele keer voor dat een zenuw beschadigd raakt.
Na de behandeling kan er ook verhoogde tandgevoeligheid optreden. Gevoelige tanden heb je meestal na het eten of drinken van iets kouds of juist iets warms. Bij tandgevoeligheid ervaar je korte steken aan bijvoorbeeld de tandwortel of aan tandvlees.
Een vervelende bijwerking kan ook zijn dat het glazuur poreuzer wordt. Dan krijg je juist sneller weer verkleuringen dan dat je voor de behandeling kreeg.
Tot slot kunnen er ook andere bijwerkingen optreden dan aan je tanden en tandvlees zelf. Een methode om tanden te bleken kan ook zijn dat je ze zelf thuis bleekt. Het is belangrijk dat je dan de bleekgel niet inslikt, dit kan namelijk diarree veroorzaken.
Na het bleken van je tanden is het verstandig om een aantal dagen bepaald eten en drinken niet te consumeren anders loop je het risico dat je tanden weer verkleuren. Zo kunnen bijvoorbeeld wijn en rijst er voor zorgen dat je tanden al snel weer verkleuren. Producten die tannine en silicium bevatten zorgen er voor dat je tanden verkleuren.
Omdat er toch enige risico’s zijn wordt er vaak aangeraden om niet te vaak en te lang te bleken. Zoals gezegd kan er zenuwpijn optreden als er een te sterke bleekgel gebruikt wordt maar dus ook als er veel te vaak of te lang gebleekt wordt. Als je lang door gaat met bleken loop je ook het risico dat het glazuuroppervlakte van de tanden beschadigd raakt. Dit is dan niet meer te herstelen.