Kosten tanden witten

Tegenwoordig vinden veel mensen het fijn om een mooi wit gebit te hebben. Om hiervoor te zorgen kun je overwegen om je tanden te laten witten. Dit kan op veel verschillende manieren. Zo kun je niet alleen bij een tandarts of bleekkliniek je tanden laten bleken, ook kun je op diverse manieren zelf thuis je tanden bleken. Aan het bleken van tanden zijn de volgende kosten verbonden.

Tandarts

Een tandarts kan de tanden inwendig en uitwendig bleken. Bij het inwendig bleken zijn er kosten verbonden aan het verwijderen van vulmateriaal, het aanbrengen van een lekvrije onderlaag en er zijn kosten verbonden aan het insluiten van het bleekmateriaal. Het tarief van inwendig bleken is €42,12 volgens code E90 van de landelijke tarieven van de mondzorg die zijn vast gesteld door de NZa. Dit tarief geldt voor de eerste behandeling. Het tarief voor elke behandeling die daarop volgt is volgens code E95 €15,80.

Een tandarts kan tanden ook uitwendig bleken. Hierbij kunnen kosten in rekening worden gebracht voor de afdrukken die gebruikt moeten worden, de bleekgel en de gebruiksinstructie. Ook kunnen er kosten in rekening gebracht worden voor de materialen die worden meegegeven voor thuisbleken. Het tarief voor uitwendig bleken bij de tandarts is volgens code E97 €65,81. De kosten van materialen en techniek vallen nog buiten dit tarief.

Specialist

Bij verschillende bleekklinieken bestaat de mogelijkheid je tanden laten witten. Hiervoor zijn ook weer diverse methoden. Je kunt je tanden laten bleken door middel van de PrevDent CrWR methode. Een behandeling via deze methode heeft een adviesprijs van rond de €400,-. Hierbij worden kosten gemaakt zoals het gebruik van verschillende materialen zoals isolatiemateriaal, bleekgel, het LED licht en het maken van foto’s.

Ook wordt er gebruik gemaakt van de smartbleach methode. Materialen als een groen lasterlicht, bleekgel, puimsteenpoeder en de behandeling zelf moeten hier bekostigd worden. Kosten voor een smartbleach behandeling liggen ongeveer tussen de €600,- en €900,-.

De zoommethode is ook een veelgebruikte methode. Bij deze methode moeten materialen zoals de LED lamp, een bleekgel, een veiligheidsbril en de bleekgel bekostigd worden. Ook moet de behandeling zelf bekostigd worden. Kosten van de zoommethode liggen ongeveer tussen de €250,- en €850,-.

Zelf bleken

Tegenwoordig zijn er ook veel manieren om zelf thuis je tanden te laten witten. Dit is vaak goedkoper dan dat je het bij een specialist of tandarts laat doen.

Ten eerste kan je gebruik maken van bleekstrips, deze kosten vaak tussen de €15,- en €65,-. Hierbij zijn de prijzen afhankelijk van de kwaliteit van de bleekstrip.

Ten tweede kan je ook gebruik maken van een bleekmal. Deze kun je bestellen, dat kost ongeveer tussen de €20,- en €50,-. Het is echter ook mogelijk een eigen bleekmal te laten maken bij jouw tandarts. Deze kost rond de €150,-.

Ten derde kan je een bleekpen kopen op het internet of bij de drogist. Deze kost ongeveer tussen de €20,- en €40,-.

Tot slot kan je ook een bleeklepel aanschaffen. Deze kun je online bestellen maar ook bij de tandarts laten maken. Kosten van een bleeklepel liggen tussen de €50,- en €250,-.

Vergoeding

Sommige verzekeraars bieden een vergoeding voor het bleken van je tanden. Het inwendig bleken wordt door een vrij groot deel zorgverzekeraars vergoed. Een vergoeding van uitwendig bleken om cosmetische redenen komt slechts bij een select aantal verzekeraars voor vergoeding in aanmerking. Wil jij je tanden laten bleken, dan is het niet onverstandig om na te gaan of de kosten vergoed worden door jouw zorgverzekeraar.