Tanden bleken bij de tandarts

Een tandarts zorgt over het algemeen voor de gezondheid van het gebit. Maar de tandarts zorgt er niet alleen voor het gebit gezonder te maken, ook zorgt deze mondzorgverlener er voor dat het gebit mooier wordt. Een tandarts is opgeleid tot het uitvoeren van verschillende tandheelkundige behandelingen. Bij verschillende tandartsen is het mogelijk je tanden laten bleken, ook wel in-office bleaching genoemd omdat het onder toezicht van de tandarts plaatsvindt. De meest gebruikelijke plaats om je tanden te witten is bij tandarts, hoewel je ook je tanden kan bleken bij de specialist of zelf thuis. Er zijn verschillende methoden om bij de tandarts je tanden te laten witten: tanden en kiezen kunnen van binnenuit of van buitenaf worden gebleekt.

Office bleaching

Bij de tandarts kun je op verschillende manieren je tanden uitwendig laten bleken. Zo wordt er vaak gebruik gemaakt van een bleekgel maar kan ook de bleekgel in combinatie met een laser worden gebruikt.

Bleekgel

Hierbij brengt de tandarts een gel aan op de tanden. Deze gel moet dan een tijdje inwerken op de tanden. In de bleekgel zit peroxide. Door de peroxide trekken de kleurstoffen in de tand weg. De behandeling duurt vaak meerdere dagen, verspreid over meerdere behandelingen.

Bleekgel met laser

Bij deze methode wordt er een rubberlapje om de tanden aangebracht zodat de tanden worden drooggelegd en het tandvlees beschermd wordt. Er kan ook gebruik gemaakt worden van een speciale gel om het tandvlees te beschermen. Als dit rubberlapje is aangebracht wordt er een bleekgel aangebracht op de tanden. De bleekgel bestaat uit concentraties peroxide. Deze moet dan een tijdje intrekken. Deze methode kan met of zonder laser toegepast worden. Wanneer er een laser wordt gebruikt, reinigt en polijst de tandarts eerst het gebit. De uitwendige verkleuringen en aanslag worden zo verwijderd. De laser (of bleeklamp) wordt vervolgens gebruikt zodat het proces van tanden bleken versneld wordt.

Bleeklepel

Door middel van een bleeklepel kan je zelf je tanden bleken. Maar dit gebeurt meestal wel onder begeleiding en toezicht van de tandarts. De tandarts maakt namelijk een afdruk van je gebit om vervolgens een bleeklepel van een zachte kunststof te kunnen maken afgestemd op jouw gebit. Je krijgt van de tandarts advies over het dragen van de lepel.

Effect

Het effect van het bleken bij de tandarts met de bleekgel, de bleeklepel en laser is tijdelijk. De behandeling moet herhaald worden om ervoor te zorgen dat de tanden opnieuw witter worden. Vaak kleuren de tanden na enkele jaren weer terug naar de kleur die de tanden eerst hadden. Er kan dan weer opnieuw gebleekt worden. Ook kan het eerste resultaat hetzelfde blijven als er met enige regelmaat gebleekt wordt.

Kosten

De kosten voor het uitwendig bleken zijn €66,06 (E97). Verschillende materialen voor thuisbleken hebben dan nog aparte kosten. Zo kan een bleeklepel tussen de €50,- en €250,- kosten.

Walking bleach

Walking bleach betekent eigenlijk van binnenuit bleken. Een dode tand kan bijvoorbeeld na een wortelkanaalbehandeling worden gebleekt. Bij deze methode wordt er dan een soort papje met bleekmiddel in de tand aangebracht. Als dit is gedaan sluit de tandarts de tand af met een tijdelijke vulling. Het duurt dan een paar dagen voordat de tand lichter wordt. Deze behandeling wordt herhaald, afhankelijk van wat het effect is van de behandeling. Bij de laatste keer wordt dan de tand afgesloten met een definitieve vulling. Deze behandeling is niet aan te raden om uit te voeren bij ‘levende’ tanden aangezien er eerst een wortelkanaalbehandeling moet zijn uitgevoerd.

Kosten

De kosten van het inwendig bleken zijn de eerste keer €42,28 (E90). Dit tarief omvat het verwijderen van vulmateriaal wat in de tandholte zit, het vervolgens aanbrengen van een lekvrije onderlaag en ook het inbrengen van het bleekmateriaal. Elke volgende behandeling die volgt op de eerste behandeling van het inwendig bleken heeft een tarief van €15,85 (E95).

Effect

Het hangt af van het gebit hoelang het resultaat van het bleken zichtbaar is. Meestal is het effect 3 tot 5 jaar zichtbaar.

Tandartsen

Bij verschillende tandartsen kun je tanden laten bleken. Zie hier een overzicht van de tandartsen waarbij je veilig je tanden kunt laten bleken.

Vind een praktijk